Dub de Vries

Dub de VriesDub de Vries (Urk 1943) verhuisde op jonge leeftijd naar Wormer (N.H.) waar hij al spoedig zijn eerste muzikale gaven kon ontplooien in de plaatselijke harmonie, waarin hij de baritontuba bespeelde. In z’n militaire diensttijd was hij hoornblazer bij de Prinses Irenebrigade. Hij was gelegerd in Schalkhaar, dicht bij de orgelsteden Zwolle en Kampen, en met name in de Bovenkerk te Kampen met de bekende organist Willem Hendrik Zwart werd zijn passie voor het kerkorgel geboren.

Zijn grote voorbeelden waren Piet van Egmond en Feike Asma. Daar, in zijn vrije tijd, werd de aanzet gegeven tot een gedegen orgelstudie. Aanvankelijk was het zelfstudie, maar al spoedig nam hij les bij de bekende Haarlemse organist Teke Bijlsma. Die leerde hem de fijne kneepjes van het vak, en dan met name het begeleiden van solisten en koren, iets wat later zijn grote kracht zou worden.

Zo was hij vele jaren de vaste begeleider van het Nieuwedieper Visserskoor uit Den Helder, en Interkerkelijk Gemengd Koor Credo uit Landsmeer, en al meer dan 20 jaar begeleidt hij het 130 man sterke Zaans Interkerkelijk Mannenkoor uit Zaandam, dat onder leiding staat van de van radio en televisie bekende dirigent Jan Quintus Zwart.
Zijn grote bekendheid kreeg hij echter met zijn ensemble ‘Sonore’ met klinkende namen zoals Liselotte Rokyta panfluit , Anja van der Maten hobo, en Martin de Deugd viool. Van dit ensemble zijn al zo’n 59 cd’s uitgebracht waarvan één zelfs de gouden status bereikte!

Ook als arrangeur heeft de Vries een naam opgebouwd. Veel van zijn werk is uitgegeven door uitgeverij Jan Zwart te Zaandam. Ook hiervan kunt u op de site enkele voorbeelden in PDF vinden.

De Vries’ enthousiasme, muzikaliteit, en creativiteit hebben hem een grote schare fans in binnen en buitenland bezorgd.

www.dubdevries.nl