Het Ontstaan van Orgelzaal Booy

Onderstaand is het ontwerp te zien, dat neef Cor Booy voor de orgelzaal maakte, een klein Versailles voor de Daalmeer. Oom Cor Booy had nauwelijks geld voor de aanschaf van het orgel, laat staan voor dure wand- en plafondschilderingen.

Schets BooyIn de orgelzaal en in de foyer hangen verschillende schilderijen van Cor Booy, de schilder, neef van Cor Booy, de organist. Over elk schilderij is wel een bijzonder verhaal te vertellen. Zo laat het schilderij linksonder de Daalmeer zien op 22 november 1944, ‘Booy aan zee’ als het ware. De Daalmeer werd niet meer bemalen in het oorlogsjaar. De pas geopende orgelzaal van Cor Booy was in de met water gevulde polder nauwelijks bereikbaar. De toenmalige zaal werd geopend met een concert van Feike Asma op 20 mei 1944.

Bij die gelegenheid schonk de jonge schilderende neef Cor Booy zijn orgelende oom Cor een portret van Cesar Franck. Aan schilderslinnen was niet meer te komen. Hij zocht er het beste karton voor uit, dat hij te pakken kon krijgen. En dat het van goede kwaliteit was bewijst de tijd: het ziet er nu nog als nieuw uit en hangt te pronken in de foyer. Toen Cor Booy in 1960 een grotere orgelzaal wenste te bouwen had neef Cor wel een idee voor de inrichting.